× Engedd kinyílni szívedben a fény virágait! ×
Meseidő

051.

TOP3 utált vendégköröm

Hát sziasztok. Jupp, Nina továbbra is él - és még írni is akart jó sokszor. (Nyilván egyszer sem jött össze neki, naná.)

Ez most egy rendhagyóbb írás jóval hamarabbra időzítve, mint amikor valójában elkészült. (Csak azért, hogy úgy tűnjön, írok néha. Nem amúgy, már nagyon régóta meg akarom ezt írni.)

Fél év a vendéglátásban, és az embernek elege lesz lesznek olyan vendégtípusai, akiket ki nem állhat. Nekem is megvannak ezek a típusok, de ez a poszt most nem típusokról, annál inkább bizonyos nemzetiségű emberekről fog szólni. Semmi rasszizmus, ez mind a saját tapasztalatom, nem kell rajta kiakadni, nyilván mindenhol vannak kivételek - fogok írni róluk is. Amúgy meg akinek nem inge, ne vegye magára, aki viszont magára ismer, sürgősen változtasson.

ALLORA khm túl hamar, túl hamar Ím tehát a TOP3 utált nemzetiségem a kávézóban - a Bővebben után, mert túl hosszú lett.

 

1. Az olaszok.

Az olaszok mindannyiunk legutáltabb vendégei. Ha már meghalljuk őket, készülünk előre az agyhalálra. Ismertetőjelük, hogy hangosan toppannak be - minimum párban, de leginkább csoportosan megfigyelhetőek -, és először mindenki útját elállva, nagy hanggal vitatják meg, milyen italaink is vannak, vajon mi mi lehet. Mutogatnak mindenfelé, olaszul hadarnak, ha esetleg rájuk köszönsz, feltartja az egyik egyén az ujját, hogy ONE MINUTE (bitch please akcentussal). Amikor elhatározásra jutnak, kiválasztanak maguk közül valakit, akinek van kellő bátorsága és esetleg még némi angoltudása is, hogy ismertesse az egész csoport kívánságát. Az esetek 70%-ában a kiválasztott maga sem tud angolul, de nagyjából megérti azokat a szavakat, mint "small", "chocolate" vagy "money". A kommunikáció legtöbbször félig angolul, félig olaszul folyik - tök hasznos, már tudom, hogy van olaszul az, hogy kicsi, tejszínhabbal, kávé nélkül... (Igen, meglettem volna eme tudás nélkül, de köszi élet.) Miután az összes ital meglett Fráncsészkának, Fráncsészkónak, Márkónak, Rébékkának, Mártinának, Páolónak, Ándzsélának és Ándréának (ez egy fiúnév ám!), jöhet a fizetés - háhá, KÜLÖN MINDET. És persze senki nem érti, mi az, hogy coin (apró), ha mégis megérti, akkor pedig fél év, mire rájön, hogyan is működik ez a roppant bonyolult magyar forint - amire 1000 forint van ráírva, az vajon 100 forint vagy 100000?? JA hogy 1000 I'm surprised. Akkor lehet, hogy az 50-es apró is 50 forintot ér...? Kártyás fizetés esetén a paypass egy ismeretlen, ördögtől való fogalom, ismételd azért el, és talán megengedem, hogy megnézd, hogy működik-e (persze hogy működik), de néha inkább sértetten rávágom, hogy no, úgysem tudom, mi az. Végül pedig, miután megköszönték neki a vásárlást, és még kellemes napot is kívántak (szoktam ám), vagy szimplán otthagy, vagy azért még rávágja, hogy GRAZIE (köszönöm). Eltávozáskor pedig akkora halom szemetet hagynak maguk után, amekkorát nem szégyellnek. Értve ezalatt a szívószálak papírjainak icipici darabokra való széttépését és szétdobálását, bármilyen kiöntött italt csak úgy otthagyva, félig meghagyott italokat feldöntve vagy a padlón, minden játszik.

Hasznos tudnivaló az olaszokhoz: nem csak angolul nem beszélnek, angolul betűzni sem tudnak (pedig nagyon akarnak néha, így lesz Aurorából Eurora, Rebeccából Rabacca...), valamint nem megy nekik az olvasás sem. Így lesz legtöbbször a frappuccinóból frappacappucino, frakkaccino és más egyéb csoda. És azt még valahol megértem, hogy a mochát, amit mokkának kell ejteni, mocsának mondanak, de olyan betűket tesznek bele a szavakba (vagy épp vesznek el), amik nincsenek bennük. Ha annyiszor kaptam volna 100 forintot, ahányszor a strawberryt (és nem a frappuccinót, a strawberryt!) hallottam valami abszolút idióta módon, valószínűleg elég sok napi kajám meglenne. 

Mindemellett muszáj egy basic olasz vendéggel való kommunikációt leírnom, hogy megértsétek, milyen az, amikor még csak angolul sem beszél a kiválasztott egyén. Fordítom is, hogy azért érthető legyen.
k = kasszán álló kedves egyén (azaz én)
o = kedves olasz turista (lol)

K: Hello, hi. 
O: ALLORA due caffe (=tehát akkor két kávét)
K: What kind of coffee would you like? With milk or no milk? (=Milyen kávét szeretnél? Tejjel vagy tej nélkül?)
O: WHAT?! [olyan hangsúllyal, mintha lehülyézted volna]
K: What kind of coffee do you want? Americano, latte, cappuccino...? (=Milyen kávét kérsz? Americanót, lattét, cappuccinót?)
O: Cappuccino! [az egyetlen, amit ismer]
K: Medium size? (=Közepes méret?)
O: Piccolo, piccolo! (=kicsit)
K: Do you want any flavor in it? Like chocolate, caramel, vanilla... (=Kérsz bele valamilyen ízesítést? Mint csoki, karamell, vanília...)
O: HE?!?! [mintha azt mondtad volna, hogy megerőszakoltam anyádat]
K: Do you want chocolate, caramel, vanilla in your cappuccino? [próbáltuk egyszerűsíteni a dolgot]
O: NO NO NO [ne erőszakold tovább az anyámat - hangsúly] vagy esetleg cioccolato / caramello [csakis így olaszul]
K: Anything else for you? (=Másvalamit adhatok?)
O: meg sem hallja, már a) szedi elő a pénzét, ilyenkor rád kiált, hogy HOW MUCH? (=mennyi?), b) már az orrodba nyomta a pénzét, c) az orrodba nyomta a pénzét, és mellette rád kiált, hogy HOW MUCH?
lezajlik a fizetés, a paypassos, aprószedegetős dolgokat már nem ismétlem
K: Thank you, have a nice day. (=Köszönöm, legyen szép napod.)
O: Grazie. (=kösz)

Mindezek után szerintem érthető a feszültség az olaszok láttán. Gondolom, nem akarnak ők rosszat, de hihetetlen bunkó és udvariatlan a viselkedésük. Természetesen vannak arany kivételek, őket imádom és becsülöm, következzen az a (maximum) 10%-nyi csodás olasz, akik még fel is dobják a napomat.

♥ azoknak az olaszoknak, akik értékelik, hogy próbálok velük kommunikálni, és megteszik a tőlük telhető legtöbbet, hogy vissza is tudjanak kommunikálni. Ők még bocsánatot is kérnek vagy az angoljuk miatt, vagy hogy nem ismerik a magyar pénzt, kedves mosollyal viszonozzák az erőfeszítéseimet - és nem mellesleg a köszönésemet is. 
♥ annak az olasz férfinak, akinek sajnos a nevére nem emlékszem, de mintha táncos szerelésben jött volna be, és beszélt angolul, csupa energia volt, jókedv és mosoly - imádtam.
♥ azoknak az olaszoknak, akik beszélnek angolul, és nem bunkóznak - it's amazing!!

Na de folytassuk is! Még nincs vége a sornak, jön az ezüstérmes a listán, amivel szerintem sokaknak a szívét fogom törni.


2. A koreaiak.

Jézus atyaúristen, hogy én mennyire megutáltam itt a koreaiakat. Nekem már aztán az idolokról sem adják be, hogy kedvesek és udvariasak, még hogy tiszteleten alapuló kultúra... És mielőtt bááárki nekem támadna, hogy "honnantudodlehetnemiskoreaiak", megkérdeztem őket. Én próbálkoztam. 

Itt rögtön a szituációt írom, mert egyszerűen nem lehet róla többet mondani. Új jelöléseim: K = koreai vendég, N = Nina.

N [lö legragyogóbb mosollyal]: Hello~ Hi~
K: (Iced) americano. (=(Jeges) americanót.)
N: Oookey. What size can I give you? (=Milyen méretet adhatok?)
K: Kim. [még a kérdésre sem figyel]
N: Okey, [próbáljuk újra] what size would you like, small, medium or large? (=Milyen méretet szeretnél, kicsi, közepes vagy nagy?)
K: Small (size). [szmórü száizü]
N: Can I give you anything else? 
K: [a) ignorál, b)] no
N: [még mindig nagyon próbálkozik, mert a kártyán is látja a koreai írásjegyeket] Where are you from?
K: (South-)Korea. 
N: [bepróbálkozik egy kamsahamnidával (=köszönöm szépen) vagy azzal, hogy szereti a kpopot]
K: [a) rá se hederít b) kineveti c) OK most ezzel mit kezdjek, hagyjál arckifejezés és elmegy]

Összegezve annyit tudnék mondani, hogy esélytelen velük kommunikálni, mert rád sem tojnak, a legkevésbé sem érdekli őket, mit mondasz vagy mit kérdezel. Pedig sokszor tényleg még koreaiul is megpróbálom ráírni a nevüket. De jöjjenek itt is a kivételek, mert volt 2 azaz kettő koreai, akik a szívembe lopták magukat.

♥ Kimnek, akivel bár nem nagyon kommunikáltam, de minden egyes kérdésemre figyelt, mindenre tisztelettudóan és kedvesen válaszolt, és a fenébe is, annyira helyes volt, kellett neki eltűnnie hirtelen.
♥ annak a hölgynek, aki egyetlenként teljesen megörült, amikor koreaiul köszöntem meg neki a vásárlást, és többször is boldogan megköszönte, hogy a saját nyelvén szóltam hozzá.

Na jó, és van még egy fél ♥ annak a társaságnak, amelyik észrevette, hogy a bugris pénztáros koreaiul írt a pohárra, és utána is kérték, hogy írjak valamit. (De nem voltak túl udvariasak a rendelésnél.)


Végezetül pedig a dobogó 3. helyezettje, amitől nekem fáj talán a legjobban a szívem...

3. A magyarok. 

Nincsen kiábrándítóbb, mint mikor a saját honfitársaid bunkóznak veled és vesznek semmibe. Szerencsére elmondhatom, hogy míg az olaszok 90%-a katasztrófa, a koreaikat pedig 95%-ukat elküldeném, a magyaroknál azért a "mehetnél máshova inkább"-arány olyan 60% körüli. Mit nem szeretek? 

A) A szuper udvariatlan vendéget, bejön, hozzád vágja a választott itala nevét, a többit pedig kérdezd körbe udvariasan, míg ő a félvállról válaszolgat mindig. Ebbe a kategóriába tartozik a "szia" helyett azzal indító személy is, hogy "lesz egy..." Udvariatlan, pont.

B) Azt a vendéget, aki felmutatja neked a vizet/narancslevet/bármit, amit ki lehet venni, majd miután köszönt egyáltalán (pedig te köszöntél neki), és megkérdezed angolul, hogy kér-e mást, rád vakkant, hogy "magyar vagyok" (már csak a bazdmeg hiányzik). Ezeknek az embereknek üzenném innen is, hogy talán ha vennék a fáradtságot, hogy köszönjenek, vagy annyit mondjanak, hogy "ezt a vizet/narancslevet/bármit szeretném", akkor tudnám, hogy nem angolul kell kommunikálnom velük. (És azt még hozzá sem tettem, hogy a vevőkör 90%-a külföldi, tehát valószínűbb, hogy nem magyarul kell hozzá szólnom, de nyilván ezt nem tudhatja mindenki.)

C) A telefonáló vendéget, aki ráadásul egyértelműen értésedre adja, hogy nem kíván veled értekezni, legyen elég annyi, hogy ital név. Méret, ízesítés, esetleg tej, tejszínhab, jeges/meleg verzió, mi a retket fárasztod te ilyenekkel, amikor ő telefonál rendelés közben. Nagyon tiszteletlen.

D) Az olyan vendéget, aki rögtön közli veled, hogy fogalma sincs, miféle vackokat árultok, csak adj neki valamit, úgyis minden drága lesz és ő amúgy sem előkelősködik olyanokkal, mint közepes vagy sötét pörkölés. Annyit mondjon meg valaki, hogy az ilyen akkor miért jön be? Rengeteg más kávézó van, a legtöbb jóval olcsóbb is, senki sem tart pisztolyt a fejéhez, hogy ebben a drága és szar kávézóban vegye meg az italát. Főként szeretem, amikor még a sorbanállásra is érkezik a panasz - és ilyenkor kérdezem ismét, hogy ha látta, hogy az ajtóig áll a sor, miért jött be? Meglepően egyszerű a képlet: ajtóig álló sor = sok ember = hosszú várakozás (még úgy is, hogy mi mindent megteszünk ez ellen). Ez egy új einsteini képlet tőlem sok szeretettel.

Nyilván itt is rengeteg kivétel van, meg nagyon kedvesek tudnak lenni az emberek, de sokszor (túl sokszor) borzasztóan elcsüggesztő az egész. És igen, már lassan ott tartok, hogy a jófej embereket sem tudom eléggé értékelni, mert egy cukorfalatra jut 10 "hagyjuk is" kategóriás. Kérlek titeket, hogy ha magatokra ismertetek, változtassatok a rossz szokásotokon, mert tényleg elkeserítő tud lenni egy-egy bunkó magatartás. 

Címkék: munka emberek
2018.04.20. 23:14, Nina Vissza a bloghoz
 
Üdv!

Nina vagyok.

ELTE japán szakon végzett, ingadozó hangulatú 24 éves. Azaz felnőtt, vagy ilyesmi.

Ez itt csak egy blog, semmi több.

Ráadásul még az írója sem egy aktív blogoló, amikor meg rájön az ötperc, minden francról regényeket ír. Pozitív, negatív, boldog, szomorú, kedves és undok, itt minden játszik. 

 
Navigáció

A régi tartalmak nagy része egyelőre nem elérhető, így marad két opciód az oldalon!

 
És némi információ...
 
Zeneajánló

Nariyamanu ai wo sakebu yo~

Nanatsu no Taizai OP 1 ~ Netsujou no Spectrum

Eddigi zenék

 
Tomodachi <3

Bajtársak

Pinku, Mee-chan, JiMin, Yui&Eliffe, Miu, Twins of May, Akita, Kuran Mirai, Rhyen, ZsebiMao, Lotte, AyameHikari

Hirdetőtábla

AdamS, Kykky, Ayame, Missy, Manami, Monster OC Days, Edie Theiss, Torami, Sac&Dóri

LOST

Jelenleg nincs nálam csere, akik fenn vannak, azok még a régi időkből maradtak.

 
* Tartalom *

Miről is volt itt szó?

Barátok; szivecskék; VIXX; séta; Air Gear; Agito Wanijima; kpop; anime; csillagok; Mirajane Strauss; cappuccino; Suoh Mikoto; tulipán; Mankanshoku Mako; pillangók; K; vidámság; Fairy Tail; szivárvány; shipshipship; masnik; Tsuda Kenjirou; Japán & Dél-Korea; mosoly; One Piece; Ken.

Mert az élet sokszínű és változatos, még akkor is, ha néha nem annak tűnik. :)

 
Üdv köztünk!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Nézők
Indulás: 2007-06-14
 

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték